Architektura 21szego wieku : Coven Store / Marcelo Alvarenga

Leonardo Finotti Kolejny świeży kawałek brazylijskiej architektury dzięki fotografowi Leonardo Finottiemu.
Sklep został zaprojektowany przez Marcelo Alvarenga dla Coven, brazylijskiej marki z dzianin.
Sklep opiera się na renowacji istniejącego dwupiętrowego domu, owiniętego metalową siatką.
Jak widać na poniższych zdjęciach, wnętrza mają dobre oświetlenie mimo niemal hermetycznej fasady.
Więcej zdjęć Leonarda Finottiego i opis architekta po przerwie: Sklep znajduje się w Lourdes, tradycyjnej dzielnicy w Belo Horizonte, gdzie najlepsze sklepy odzieżowe i designerskie skupiły się w ostatnich latach i zajmują stare, przerobione budynki.
Tak było w przypadku sklepu Coven.
Pierwotnie był to dwupiętrowy dom z szeroką betonową półką.
Półka umożliwiała budowę metalowej siatki, pokrywającej istniejący mur.
Nocny widok wschodniej fasady z wyświetlaczem.
Leonardo Finotti Idea siatki nakładającej się na budynek pochodziła z samych ubrań.
Siatka w elewacji sugeruje ideę nici tkanych, surowca z dzianin, nakładając na siebie barwną ścianę, którą można odmalować co sezon.
Drzwi wejściowe po lewej; detal stalowy po prawej.
Leonardo Finotti Stalowa kratka.
Leonardo Finotti We wnętrzu cała przestrzeń została przebudowana.
Wszystkie wewnętrzne ściany zostały stłumione, z wyjątkiem schodów.
stare i piękne drewniane dzieło – i ściany wokół niego, pokryte lustrem.
Na parterze przeszklona pergola pozwala filtrować naturalne światło w sklepie.
Szczegóły salonu.
Leonardo Finotti Widok wnętrza od wejścia.
Leonardo Finotti Kwadratowe światła rzucane ze stalowej konstrukcji na fasadzie.
Leonardo Finotti Liniowa ławka nad instalacją kordu.
Leonardo Finotti Architekt zaprosił dwóch artystów.
Susana Bastos i Ana Vaz – aby stworzyć stałą instalację w tej okolicy, która sugerowałaby winorośl, z której wiosną wypływałaby odzież.
W odpowiedzi stworzyli białą instalację z użyciem nici i resztek materiałów użytych do wykonania odzieży.
Architekt: Marcelo Alvarenga Współpracownik: Luciana Garcia Wykonawca: Construtora CRC Project: grudzień 2007, styczeń 2008 Zakończenie: maj 2008 r.
Powierzchnia zabudowy: 160 m.
Wysokie uszczelnienie z umieszczeniem przewodu po lewej stronie.
Leonardo Finotti Szklany stolik odzwierciedlający ubrania.
Leonardo Finotti Instalacja z krzesłami odbitymi w lusterku.
Leonardo Finotti
[patrz też: biała cegła na ścianę, płytki elewacyjne, cegła na ścianę ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: biała cegła na ścianę cegła na ścianę płytki elewacyjne